Balkan Muhacirlerinin yardımlaşma ve dayanışma platformu
REKLAM ALANI

Arnavutluk

Arnavutluk, Balkanlar’da konumlanmış bir ülkedir. Kuzeyde Karadağ, kuzeydoğuda Kosova, doğuda Kuzey Makedonya ve güneyde Yunanistan ile komşudur.

Arnavutluk
REKLAM ALANI

Balkanların önemli ülkelerinden biri olan Arnavutluk’un batısında Adriyatik Denizi ve güneybatısında İyonya Denizi ile kıyısı bulunmaktadır. Otranto Boğazı, İyon Denizi ile Adriyatik Denizi arasında yer alır ve İtalya’ya olan mesafesi 72 km’den daha kısadır. Arnavutluk, uluslararası arenada Birleşmiş Milletler, NATO, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı, Avrupa Konseyi, Dünya Ticaret Örgütü, İslam Konferansı Örgütü, Karadeniz Ekonomik İşbirliği, Orta Avrupa Serbest Ticaret Anlaşması, Frankofon ve Akdeniz İçin Birlik gibi birçok örgüte üyedir. Ayrıca Arnavutluk, Avrupa Birliği’nin resmi aday ülkesi statüsündedir.

Arnavutluk Tarihsel Gelişimi

Arnavutluk, tarih boyunca Dalmaçya (eski İlirya), Makedonya (özellikle Epirus Nova) ve Moesia Superior gibi Roma eyaletlerinin bir parçası haline gelmiştir. Modern cumhuriyet, Osmanlı İmparatorluğu’nun Avrupa’daki çöküşünün ardından Balkan Savaşları sonrasında ortaya çıkmıştır. 1912 yılında bağımsızlığını ilan eden Arnavutluk, 1917-1920 döneminde İtalyan himayesine girmiştir. II. Dünya Savaşı sırasında, 1939’da Faşist İtalya tarafından işgal edilmiş ve 1943’te Nazi Almanyası tarafından işgal edilmiştir. Bu dönemlerde Prenslik, Cumhuriyet ve Krallık statülerini yaşamıştır. 1944 yılında Arnavutluk’ta işgal sona ermiş ve Enver Hoca liderliğinde Arnavutluk Sosyalist Halk Cumhuriyeti kurulmuştur.

 1991 yılında sosyalist yönetim sona ermiş ve çok partili demokratik bir sisteme geçilmiştir. Arnavutluk, parlamenter demokrasiye ve bir geçiş ekonomisine sahiptir. Başkent Tiran, ülkenin nüfusunun yaklaşık olarak 2.831.741 kişisini barındırmaktadır ve metropol bölgesinde bu nüfus yaklaşık 763.634 kişidir. Serbest piyasa reformları, özellikle enerji ve ulaşım altyapısının gelişiminde ve yabancı yatırımların artışında önemli bir rol oynamıştır.

Arnavutluk, yüksek bir İnsani Gelişme Endeksi’ne sahiptir ve evrensel sağlık hizmetleri ile ücretsiz ilkokul ve ortaokul eğitimi sunmaktadır. Ekonomisi, hizmet sektörü tarafından büyük ölçüde yönlendirilmekte olup sanayi ve tarım sektörleri de ekonomiyi tamamlamaktadır. Arnavutluk, üst-orta gelir seviyesinde bir ekonomiye sahiptir.

REKLAM ALANI
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ