Balkan Muhacirlerinin yardımlaşma ve dayanışma platformu
REKLAM ALANI

Kuzey Makedonya Cumhuriyeti

Kuzey Makedonya Cumhuriyeti, Balkanlar’da denize sınırı olmayan bir ülke konumundadır. 1991 yılında Yugoslavya’dan ayrılarak bağımsızlığını kazanmıştır.

Kuzey Makedonya Cumhuriyeti
REKLAM ALANI

Kuzey Makedonya Cumhuriyeti, kuzeyde Sırbistan ve Kosova, batıda Arnavutluk, güneyde Yunanistan ve doğuda Bulgaristan ile komşudur. Makedonya’nın kuzey bölgesini kaplayan bu ülkenin nüfusu yaklaşık 2 milyon kişiden oluşur. Üsküp, hem başkenti hem de en büyük şehri olup, nüfusun dörtte biri burada yaşar. Ülkenin en büyük etnik grubunu Güney Slavlarına ait olan Makedonlar oluştururken, Arnavutlar ise nüfusun yaklaşık %25’ini temsil ederek en büyük azınlığı oluşturur. Diğer etnik gruplar arasında Türkler, Çingeneler, Sırplar, Boşnaklar ve Ulahlar yer alır.

Kuzey Makedonya Tarihi Gelişimi

Kuzey Makedonya’nın tarihi, Trak-İlirya kökenli Payonya krallığıyla başladı. MÖ 6. yüzyılda Pers Ahameniş İmparatorluğu tarafından fethedilen bölge, MÖ 4. yüzyılda Makedonya krallığının bir parçası haline geldi. MÖ 2. yüzyılda ise Romalılar tarafından ele geçirildi ve Makedonya eyaletinin bir parçası oldu. Roma İmparatorluğu’nun parçalanmasının ardından Bizans İmparatorluğu’nun egemenliği altında kaldı. Kuzey Makedonya, 6. yüzyıldan itibaren Slav kabilelerinin göçleri ve istilalarına maruz kaldı. Bu bölgede Bulgarlar, Bizanslılar ve Sırplar arasındaki uzun süren savaşlar, 14. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu’nun bölgeyi ele geçirmesiyle sona erdi. 1912-13 Balkan Savaşları sırasında Kuzey Makedonya, Sırp egemenliğine girdi.

I. Dünya Savaşı sırasında kısa bir süreliğine Bulgaristan’ın kontrolü altına giren Kuzey Makedonya, savaşın ardından yeni kurulan Sırp, Hırvat ve Sloven Krallığı’na bağlandı. II. Dünya Savaşı sırasında tekrar Bulgaristan tarafından işgal edilen bölge, 1945 yılında komünist Yugoslavya’nın bir parçası oldu. 1991 yılında Yugoslavya’dan barışçıl bir şekilde ayrılarak “Makedonya Cumhuriyeti” adını alarak bağımsızlığını ilan etti ve kısa ad olarak hala resmi olmayan kaynaklarda kullanılan “Makedonya” adını benimsemeye başladı.

Birleşmiş Milletler, 1993 yılında ülkeyi tanıdı ancak Yunanistan’ın itirazı nedeniyle Birleşmiş Milletler’e “Makedonya Eski Yugoslav Cumhuriyeti” adıyla üye olabilmiştir. Makedon ve Yunan hükümetleri, Haziran 2018’de ülkenin adını “Kuzey Makedonya Cumhuriyeti” olarak değiştirme konusunda anlaştı. Yeni ad, Şubat 2019’da resmi olarak kullanılmaya başlandı.

Kuzey Makedonya, üniter bir yapıya sahip olup parlamenter sistemle yönetilir. Ülke, BM, NATO, Avrupa Konseyi, OSCE, CEFTA ve DTÖ üyesidir. Aynı zamanda 2005 yılından bu yana Avrupa Birliği aday ülkesidir. Kuzey Makedonya, üst-orta gelir seviyesine sahip bir ülkedir ve bağımsızlığını kazandığından beri ekonomik reformları başarıyla uygulamıştır. Ülke, İnsani Gelişme Endeksi’nde 82. sırada yer almaktadır.

REKLAM ALANI
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ