Balkan Muhacirlerinin yardımlaşma ve dayanışma platformu
REKLAM ALANI

Romanya

Romanya, Orta, Doğu ve Güneydoğu Avrupa’nın kavşağında yer alan bir ülkedir. Kuzey ve kuzeydoğuda Ukrayna, kuzeydoğuda Moldova, kuzeybatıda Macaristan, güneybatıda Sırbistan, güneyde Bulgaristan ve doğuda Karadeniz ile çevrilidir.

Romanya
REKLAM ALANI

Romanya’nın yüzölçümü 238 bin km²’dir ve yaklaşık 19 milyon kişi yaşar. Bu, Avrupa’nın en büyük 12. ülkesi ve Avrupa Birliği’nin en kalabalık 6. ülkesidir. Romanya nüfusun çoğunluğunu Doğu Ortodoks Kilisesi’ne bağlı olan ve Latin kökenli olan Rumenler oluşturur.

Romanya’n.in başkenti ve en büyük şehri Bükreş’tir ve diğer önemli şehirler Yaş, Kaloşvar, Temeşvar, Köstence, Krayova, Brașov ve Galaç’tır. Avrupa’nın ikinci en uzun nehri olan Tuna, Almanya’daki Kara Orman’da doğar ve güneydoğu yönünde 2.857 km boyunca akarak Romanya’daki Tuna Deltası’nda denize dökülür. Karpatlar, Romanya’yı kuzey-güneybatı ekseninde ikiye böler ve Moldoveanu Zirvesi’nde 2.544 m’ye ulaşır.

Romanya Tarihsel Gelişimi

Romanya, 1859’da Boğdan Prensliği ve Eflak Voyvodalığı’nın birleşmesiyle kuruldu. Resmi adını 1866’da aldı ve 1878’de Osmanlı İmparatorluğu’ndan bağımsızlığını kazandı. I. Dünya Savaşı sırasında önce tarafsızlık ilan etti, ardından 1916’da İtilaf Devletleri’ne katıldı. Savaşın sonunda Romanya, Bukovina, Besarabya, Erdel, Banat, Crișana ve Maramureș bölgelerini kazandı. Ancak, 1940’ta Alman-Sovyet Saldırmazlık Paktı ve İkinci Viyana Hediyesi sonucunda Besarabya ve Kuzey Bukovina’yı Sovyetler Birliği’ne, Kuzey Erdel’i ise Macaristan’a bırakmak zorunda kaldı. Daha sonra Romanya Tripartite Paktı’nı imzaladı ve II. Dünya Savaşı’na Mihver Devletleri’nin yanında katıldı, ancak 1944’te Müttefiklerin safına geçti ve Kuzey Erdel’i geri aldı. Savaşın ardından Romanya bir sosyalist cumhuriyete dönüştü ve Varşova Paktı’na katıldı.

1989’daki Romanya Devrimi’yle ülke demokrasi ve serbest piyasa ekonomisine geçti. Romanya, yüksek gelirli bir ekonomiye sahip olan gelişmekte olan bir ülkedir ve İnsan Gelişme Endeksi’nde 53. sıradadır. Dünya genelinde nominal GSYİH açısından en büyük 47. ekonomiye sahiptir. Ülkenin ekonomisi büyük ölçüde hizmet sektörüne dayalıdır ve Dacia ile OMV Petrom gibi şirketler sayesinde makine ve elektrik enerjisi üreticisi ve net ihracatçısıdır. Romanya, Birleşmiş Milletler’e 1955’ten, NATO’ya 2004’ten ve Avrupa Birliği’ne 2007’den bu yana üyedir. Ayrıca, Uluslararası Frankofoni Örgütü, Latin Birliği, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı gibi uluslararası kuruluşlara da üyedir.

REKLAM ALANI
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ