Balkan Muhacirlerinin yardımlaşma ve dayanışma platformu
REKLAM ALANI

Balkan Sanatçısı Faruk Yılmaz

Balkan ve Rumeli kültürüne dair şarkılar söyleyen ve besteleyen Faruk Yılmaz, özellikle Güldaniyem parçası ile ses getirmiştir.

Balkan Sanatçısı Faruk Yılmaz
REKLAM ALANI

Aslen Balkan kökenli olup 1956 yılında Kırklareli’nin Eriklice köyünde doğdu. Babasının katkılarıyla müzikle uğraşı küçük yaşlarda başladı. Faruk Yılmaz’ın annesi Kosova Mitroviça’lıdır. Mitroviça’nın yarısı Sırbistan’da, yarısı da Kosova devletinde yer almaktadır.

Faruk Yılmaz, çeşitli derneklerde şarkıcı ve korist olarak aktif bir şekilde görev aldı. Muzaffer Baktagir ve Aşkiye Çal gibi deneyimli hocalardan nota ve ritim dersleri aldı. İlk türküsünü babasından öğrendi, bu türkü “Haydi Bre Yusuf, Kare Yusuf” adını taşıyordu. Daha sonra Balkan ve Rumeli türkülerini keşfetmek amacıyla Trakya ve Balkanlar’da derleme çalışmaları yaptı ve bu süreçte 100’den fazla türkü derledi.

Faruk Yılmaz özellikle Bulgaristan’ın Burgas, Ruen, Deli Orman ve Kırcaali Rodop bölgelerinde birçok türküyü derleyerek Türk müziği mirasına katkıda bulundu. TRT Televizyonları ile İstanbul, İzmir ve Ankara Radyolarında programlar sundu. Bulgaristan Sofya Devlet Radyosu Türkçe Yayınlar Bölümü’nde ise “Yollar Köyden de Geçer” adlı türkü programına katılarak kendi türkülerini seslendirdi ve dinleyicilere sundu. 1987 yılında, Özgür Plak firmasıyla “Kız Müşerref” adlı albümünü yayımladı. Daha sonra 1996 yılında on iki türküden oluşan “Balkan ve Rumeli Türküleri ” albümünü çıkardı ve 2005 yılında “Güldaniyem” adlı bir albüm daha hazırladı. 2009 yılında ise iki farklı otuz iki türkü içeren albümlerini piyasaya sürdü.

Rumeli TV’de “Türkülerde Rumeli” adlı canlı bir müzik programı hazırlayıp sundu ve Tek Rumeli adlı televizyon kanalında “Türkülerle Rumeli” adlı haftalık canlı müzik programına ev sahipliği yaptı. Bulgaristan’da farklı bölgelerde birçok konser verdi. Türk Halk Müziği repertuarına önemli eserler kazandırarak, “A bre Sülüman Ağa”, “Annem de beni nenni dedi salladı”, “Arzum dağlarda gezersin”, “Haydi bre Yusuf kara Yusuf”, “Mavrova’dan aldım bir okka nohut” ve “Varın bakın benim bacam tüter mi” gibi türkülerin repertuvara eklenmesini sağladı.

Faruk Yılmaz, evli ve bir kız çocuğu babasıdır. Ailesinin kültürel mirasını sevgiyle sürdürmeye devam ediyor. Hala İstanbul’da yaşamını sürdürüyor ve Türkiye’ye Balkan türkülerini tanıtmak için çalışmalarını sürdürüyor. Faruk Yılmaz’ın sosyal medya hesaplarını takip etmeyi ve şarkılarını dinlemeyi unutmayın.

REKLAM ALANI
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ