Selanikli Mücadeleci Hasan Tahsin
Selanikli Hasan Tahsin, 15 Mayıs 1919’da İzmir’e çıkan seçkin Yunan birliklerine karşı ilk kurşunu sıkan, direnişin fitilini ateşleyen milli bir ikon, aynı zamanda bir yazar ve gazetecidir.
Osman Nevres, bilinen adıyla Hasan Tahsin 1888 yılında Selanik’te dünyaya gelmiştir. Recep adlı babanın oğlu olan Tahsin, eğitim hayatına Atatürk’ün de gittiği Selanik’teki Şemsi Efendi Okulu’nda adım atmış, ardından Selanik’te bulunan Feyziye Okulu’nu tamamlamıştır. Daha sonra, İttihat ve Terakki’nin sağladığı bir burs ile Paris’teki ünlü Sorbonne Üniversitesi’nde siyaset bilimi alanında eğitim görmüş, Monj Caddesi üzerinde 51 numaralı apartmanın bir odasında geleceğin Tümgeneral’i Dr. Mazlum Boysan ile birlikte yaşamıştır. Eğitim yıllarında, Trablusgarp’ta İtalyan işgaline karşı çıkarak, Mısırlı öğrenci lider Şeyh Dayef ile birlikte protesto mitingleri organize etmiştir.
Hasan Tahsin’in 1919’da işgal askerlerine sıktığı ilk kurşun, Türk Kurtuluş mücadelesinde diğer yerlere de örnek teşkil etti. Tahsin, Yunan Alayı tarafından açılan ateş ve ardından süngüleme sonucunda, Kordonboyu’nda kalabalığın önünde henüz 31 yaşında yaşama veda etti.